TARTA ZIOŁOWA

spa-smaczne-przpisy-ani-tarta-1
1 op. ciasta francuskiego, 3 jajka , 1op. śmietany 18% ( 400g ),2-3 garście ziół ( dałam bazylię, szczypiorek, koperek, estragon, macierzankę) , kilka ząbków czosnku, ok. 20 dkg. startej mozzarelli , sól, pieprz mielony, troszkę startej gałki muszkatołowej, ostrej papryki lub chilii.

Ciastem francuskim wyłożyć formę do tart, nakłuć widelcem spód , położyć papier do pieczenia, obciążyć np. grochem i podpiec w nagrzanym do 220 st. piekarniku ok. 10-13 min. W międzyczasie jajka i śmietanę roztrzepać w miseczce , dodać posiekane zioła , przyprawy, starty ser, dosmakczyć według swego smaku , całość wylać na podpieczony spód tarty , wstawić do piekarnika , od razu zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze ok . 50 min. aż tarta ładnie się upiecze i zarumieni.

Tartę możemy jeść na gorąco lub na zimno ( nam smakuje najbardziej na gorąco).

Polecam
SPA

spa-smaczne-przpisy-ani-tarta-2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Ogrodowe, Wytrawne, Zioła
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>