SYROP Z HIBISKUSA.

spa-smaczne-przepiosy-ani-syrop-hibiskus-1

Dziś przepis na syrop z kwiatków hibiskusa.

* 250 g.kwiatków hibiskusa
* 1 litr wody
* 70 dkg.cukru-dałam 200 trzcinowego,resztę białego
* 2-3 laski cynamonu
* kilka goździków
* 2 gwiazdki anyżu

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-2

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-7

Wodę zagotować w garnku większym,wsypać kwiatki-pogotować 1-2 minutki,przykryć garnek pokrywką na 30-60 minut,żeby kwiatki oddały swój kolor i zapach.

Przelać przez sito,kwiaty dobrze wycisnąć w dłoniach.Do wywaru dodać cukier i korzenie,zagotować i na średnim ogniu gotować do czasu,aż zacznie robić się syrop.Na talerzyk z lodówki zimny wlać łyżeczkę syropu,przeciągnąć palcem przez środek,gdy od razu się nie zalewa-syrop gotowy.

Syrop przelać jeszcze raz przez drobne sitko,żeby pozbyć się korzeni i resztek kwiatów.

Teraz ponalewać do słoiczków,niedużych buteleczek,gdy dobrze ostygnie,wynieść w chłodne miejsce.

Taki syropek ma fajny kolor,smak i zapach i jest świetnym dodatkiem do herbatki,deserów,lodów a także do wina musującego np.Prosecco.
Do kielicha na wino włożyć 3-4 kostki lodu,wlać łyżkę syropu,zalać winem musującym-pycha.

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-9

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>