STEK WOŁOWY Z RYŻEM BAZYLIOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-stek-2

Wołowina miękka po 1 plastrze na osobę – u mnie udziec wołowy grubości ok.2 cm.
ale może być polędwica lub rostbef

SOS – olej/oliwa kilka łyżek,
tymianek i rozmaryn
ocet winny- balsamico
sól, pieprz kolorowy

Olej do płaskiego naczynia ( żeby stek się zmieścił ) dodać posiekane zioła, przyprawy, wymieszać, odstawić na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.

Plastry wołowiny niczym nie przyprawione włożyć na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, od razu przełożyć do sosu na 2-4 minuty, przewrócić ze dwa razy, żeby smaki się połączyły i przeszły aromatem ziół.

Ja podałam z ryżem Parboiled – ugotowanym wg.przepisu na opakowaniu ale doprawiłam pesto z bazylii z dodatkiem świeżych liści bazylii.

spa-smaczne-przepisy-ani-stek-1jpg

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>