RODZYNKI W RUMIE DO CIAST,DESERÓW,LODÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-1

Zapraszam do zrobienia takich oto rodzynek,które mogą stać bardzo długo,praktycznie bezterminowo w lodówce lub jakimś chłodnym miejscu,tak jak teraz jest zimno to np.w ganeczku,spiżarni.
Rum którym zalane są rodzynki służy jako konserwant a zarazem nadaje piękny smak i zapach naszym rodzynkom.
Rodzynki po zalaniu rumem już za dzień czy dwa będzie można używać.
Ja robię takie rodzynki już od kilku lat i zawsze mam pod ręką ,kiedy są mi potrzebne.
Gdy kończą mi się w słoiczku to od razu zalewam następną porcję.

* rodzynki-sułtanki,złote,inne
* rum ciemny ( ja zalewam tym 80 % ale może być 40 % )

Nie podaję proporcji,po prostu rodzynki mają być dobrze zalane rumem,żeby nie wystawały nad alkoholem.
Rodzynki przebrać,przelać wrzącą wodą na sitku,gdy ostygną przełożyć do słoiczka,zalać rumem zakręcić,schować w chłodne miejsce i gotowe.
Prawda,że łatwe.
Używać do ciasteczek,ciast-serników,pierników,keksów,ciast drożdżowych,deserów,lodów,budyniów,puddingów itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-2

Polecam gorąco.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
RODZYNKI W RUMIE DO CIAST,DESERÓW,LODÓW., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia
Tagi: , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>