PIERNIK STAROPOLSKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik staropolski-1

Ponieważ mam już swoją przyprawę do pierników,czas najwyższy zrobić piernik,który będzie dojrzewał w chłodzie przez 3-4 tygodnie a następnie pieczony na zbliżające się święta.

Ten piernik piekę już dobrych trzydzieści kilka lat,zawsze na Święta Bożonarodzeniowe.
Piernik naprawdę jest pyszny,polecam gorąco.
Jeżeli nie znacie tego przepisu,to zapraszam.
Właśnie teraz czas na jego zrobienie.

* 25 dkg.miodu ( dałam rzepakowy )
* 1 szkl.cukru ( dałam trzcinowy )
* 4 duże jajka
* 25 dkg.masła
* 2 łyżeczki sody spożywczej
* 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( dałam domową swoją )
* 5 szkl.mąki ( dałam 3 szkl.mąki pszennej i 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej )
* 1/2 łyżeczki soli
* 2-3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej ( dałam domową )
* 1/2 szkl.orzechów posiekanych

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasny krem,stopniowo dodając jajka,następnie ciepły,roztopiony miód,mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników.Ciasto dobrze wymieszać,przełożyć do miski podsypanej mąką,wierzch też opruszyć mąką.
Przykryć folią lub papierem do pieczenia,ściereczką i wynieść w chłodne miejsce ( u mnie ganeczek nie ogrzewany)ew.wstawić do lodówki na 3-4 tygodnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-staropolski-2

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-staropolski-3

Piernik w tym czasie będzie dojrzewał,nabierał smaku i aromatu.
Następnie można upiec ciasto w formie keksowej,polukrować lub polać polewą.
Można też upiec 3-4 placki,przełożyć powidłami śliwkowymi lub kremem np.kawowym,zawinąć w pergamin,obciążyć,dobrze schłodzić,polukrować.

Gdy będę piekła,to będę pokazywać mój piernik.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-staropolski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-staropolski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-staropolski-6

A to już mój dojrzały do pieczenia i upieczony piernik.
Ja ciasto podzieliłam na 3 części i upiekłam 3 pierniki w formie keksowej jeden tydzień przed świętami,następnie każdy owinęłam pergaminem i włożyłam do torebki foliowej i wyniosłam w chłodne miejsce.Pierniki dojrzewały przez tydzień.
Pierniki posypałam tylko cukrem pudrem tuż przed samym pokrojeniem na stół.
Ciasto ma piękny piernikowy zapach i smak i jest pyszne.
I jeszcze ma jedną a jakże wielką zaletę,otóż tak upieczony i zapakowany w pergamin i folię może leżeć w chłodnym miejscu nawet dobry miesiąc i jest tak samo pyszny a może i nawet lepszy.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Ciasta, Pierniki
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>