PIERNIK POLSKI PRZEKŁADANY MASĄ ORZECHOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-1

Zapraszam do zrobienia ciasta na piernik,który będzie nam dojrzewał przez 2-4 tygodnie w chłodnym miejscu.
Następnie z ciasta pieczemy 4 placki w prostokątnych foremkach, najlepiej w tych dużych piekarnikowych minimum 10 dni przed świętami.
Tydzień po upieczeniu przekładamy ciasto 2 razy masą orzechową i 1 raz powidłami śliwkowymi.

Ciasto owijamy papierem do pieczenia lub pergaminem,następnie ściereczką kuchenną i wynosimy w chłodne miejsce,żeby wszystkie smaki się ze sobą pięknie i smakowicie połączyły.
Tak zrobione ciasto czeka w chłodzie 3-4 dni a na jeden dzień przed świętami wierzch ciasta lukrujemy cytrynowym lukrem ew.polewą czekoladową lub nawet posypujemy cukrem pudrem.

Takie ciasto jest bardzo pyszne i długo zachowuje swoją świeżość.

CIASTO PIERNIKOWE.

1 kg.mąki ( dałam 1/2 kg.mąki pszennej i 1/2 kg.orkiszowej )
1/2 litra miodu
1 szkl.cukru
200 g.masła
1/2 szkl.mleka
3 łyżeczki sody
4-5 łyżeczek przyprawy do piernika ( dałam domową )
4 duże jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-2

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-3

W garnku rozpuścić miód,cukier i masło na niedużym ogniu,często mieszając.Ostudzić,żeby masa stała się ciepła.
Do masy dodać jajka,przyprawy,rozpuszczoną w mleku sodę,wymieszać łyżką lub mikserem dodając mąkę.
Gdy całość dobrze połączona przełożyć ciasto do miski,posypać lekko mąką,przykryć papierem lub folią (nieszczelnie)
wierzch ściereczką i wynieść w chłodne miejsce,niech ciasto dojrzewa.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-przekladany-4

MASA ŚLIWKOWA.

2 słoiczki powideł śliwkowych
2-4 łyżki rumu
1 szklanka płatków migdałowych

Powidła włożyć do garnka,podgrzać aż będą gorące ale nie zagotować,dodać rum,dobrze wymieszać,dodać podprażone na suchej patelni płatki,połączyć i tak gorącymi przełożyć jedną warstwę ciasta,najlepiej tę środkową.

MASA ORZECHOWA.

1/2 kg.mielonych orzechów włoskich
2 kostki masła ( 400 g.)
300 g.cukru pudru
5 żółtek
2-4 łyżki alkoholu ( wódka,spirytus,likier pomarańczowy lub migdałowy ew.inny )
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego

Żółtka i cukier ubić na parze na jasny,puszysty krem,lekko ostudzić.
Masło utrzeć mikserem z wanilią na puch,dodać krem jajeczny ciągle ucierając dodawać orzechy,na końcu alkohol.
Kremem przełożyć dwie warstwy ciasta,najlepiej jedną górną i jedną dolną a środek masą śliwkową.

JA upiekłam 4 duże placki na blaszce piekarnikowej -tej z wyposażenia piekarnika-i gdy dojrzały czyli po 4 dniach każdy placek przekroiłam na dwie równe części,czyli wyszło mi 8 placków.

Więc z 5 placków zrobiłam piernik z masy śliwkowej-tylko bez płatków migdałowych i masy orzechowej,przekładając co drugi placek.

A pozostałe 3 placki przełożyłam masą z mascarpone i białej czekolady.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-10

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-11

MASA SEROWO CZEKOLADOWA.

500 g.sera mascarpone
200 g.czekolady białej

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną,gdy lekko ostygnie dodać do sera ucierając całość mikserem.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-8

Obydwa pierniki są bardzo smaczne,pięknie się prezentują na talerzu i świetnie się kroją.

Polecam serdecznie do wypróbowania tych przepisów.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
PIERNIK POLSKI PRZEKŁADANY MASĄ ORZECHOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Bez kategorii, Ciasta, Kremy, Pierniki
Tagi: , , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>