PIERNICZKI LUKROWANE.

spa-smaczne-przepisy-ani-perniczki-na-choinkę-lukrowane-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-na-choinkę-lukrowane-2

Podam przepis na pierniczki,które po upieczeniu są miękkie i nadają się od razu do jedzenia.
Z części ciasta upiekłam pierniczki-witrażyki a z pozostałego ciasta wykrawałam różne wzorki,które polukrowałam a część posmarowałam czekoladą i wszystkie posypywałam różnymi kolorowymi posypkami.

* 1/2 kg.mąki pszennej
* 100 g.masła
* 2 jajka
* 200 g.cukru pudru
* 5 łyżek miodu prawdziwego
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki suche przesiać do miski.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasny puch,dodać po jednym jajku cały czas ucierając,następnie dodać miód ( jeżeli jest gęsty-to wcześniej roztopić) na koniec dodać suche składniki i całość dobrze połączyć .
Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Z ciasta wykrawać różne wzorki grubości ok.3-5 mm.
Piec w temp.170 st przez ok.6-8-10 minut w zależności od grubości pierniczków,powinny się lekko zarumienić a wyjmujemy z piekarnika jeszcze trochę miękkie,stwardnieją gdy się schłodzą.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-9

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-10

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-11

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-12

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-13

WITRAŻYKI.

* cukierki landrynki

Z ciasta wykrawamy różne wzorki robiąc małą dziurkę w środku w którą wkładamy małą landrynkę a gdy chcemy powiesić na choince to też robimy dziurkę do zaczepienia,najlepiej rurką do zimnych napoi.

Pieczemy jak wyżej z tym tylko,że po wyjęciu z piekarnika przekładamy pierniczki razem z papierem na oddzielną blaszkę lub tackę i czekamy,aż dobrze ostygną.

LUKIER.

* 3 białka
* ok.pół kilograma cukru pudru
* 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sok z cytryny

Cukier puder należy przesiać przez sitko.

Zimne białka ubijamy w mikserze na sztywno,dodajemy skrobię i dosypujemy stopniowo cukier puder cały czas miksując,aż uzyskamy lejący ale gęsty lukier.
Teraz dodajemy kilka kropelek soku z cytryny i mieszamy.
Sokiem z cytryny regulujemy gęstość lukru a gdy zrobi się za rzadki to dosypujemy puder i dobrze mieszamy.

Gdy chcemy kolorowy lukier zrobić to wystarczy przełożyć trochę lukru do małej miseczki,dodać odrobinkę barwnika w płynie lub w proszku-najlepiej małą wykałaczką-wymieszać i można lukrować.
Ja przekładam lukier do małych jednorazowych woreczków-obcinam malutki rożek i dekoruję pierniczki i od razu posypuję różnymi posypkami,odkładam na papier na tackach i czekam aż dobrze zastygną!

POMADA CZEKOLADOWA.

* 100 g.czekolady -dałam gorzką 60 %
* 1-2 łyżki masła

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali,dodajemy masło i dobrze całość mieszamy.
Smarujemy pierniczki pędzelkiem i ozdabiamy.

Oczywiście dekorujemy co nam fantazja podpowie a ręka namaluje!!!!!!!
A moje właśnie Wam pokazuję.
Część z nich powieszę na choince.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-14

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-15

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-16

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-17

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
PIERNICZKI LUKROWANE., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Ciasteczka, Pierniczki
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>