PESTO ORZECHOWO-MIGDAŁOWE NA OLEJU LNIANYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-1

Zapraszam i gorąco polecam domowe pesto z bazylii,orzechów nerkowca i płatków migdałowych zmiksowanych z olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Takie pesto świetnie będzie pasować do makaronów,warzyw pieczonych lub smażonych,omletów,jajecznicy,sadzonych jajek,różnych sosów itp.

Ponieważ pesto jest zrobione na oleju tłoczonym na zimno,to polecam dodawać go do dań pod koniec ich przygotowania.Wystarczy tylko go wymieszać z gorącym daniem i podać.

* duuuża garść bazylii świeżej-dałam zieloną,fioletową,grecką i cynamonową -ale może być jeden rodzaj
* 100 g.orzechów nerkowca
* 100 g.płatków migdałowych
* 3-4 ząbki młodego czosnku
* ok.3/4 szklanki oleju
* sól i pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-4

Bazylię umyć,osuszyć i oderwać od grubych łodyżek,małe mogą pozostać.
Do blendera włożyć bazylię,czosnek,orzechy i wlać ok.pół szklanki oleju,miksować pulsacyjnie do rozdrobnienia.
Teraz dołożyć migdały,miksować chwilkę i ew.dolać jeszcze oleju,gdy pesto za gęste.
Posolić i odrobinę popieprzyć do smaku.

Ja pesto podałam z makaronem serowym.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła
Tagi: , , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>