PATISONY I CUKINIA MARYNOWANE

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony-marynowane-1

Cukinie i patisony młode i małe.

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony marynowane-2

Zalewa-
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10 %
0.5 szklanki cukru
1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów

Wszystkie składniki do garnka włożyć i zagotować.

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony marynowane-3

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony marynowane-4

Na każdy słoik 0.9 litra potrzebujemy:
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
po pół łyżeczki -ziela angielskiego
pieprzu czerwonego lub kolorowego
gorczycy
po małej gałązce- estragonu, natki, selera, bazylii
po malutkim plasterku chili

Maleńkie patisony wkładamy w całości, większe pokroić na pół lub cztery części, tak samo cukinie pokroić na małe plasterki.
Warzywa włożyć do słoików, dodać przyprawy, zalać gorącą zalewą, dokładnie zamknąć, pasteryzować w wodzie 10-15 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony marynowane-6

Słoje odstawić na ściereczce do całkowitego ostudzenia, najlepiej do następnego dnia. Wynieść do spiżarni.

spa-smaczne-przepisy-ani-patisony marynowane-7

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
PATISONY I CUKINIA MARYNOWANE, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
Share Button
Kategorie: Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Spiżarnia, Warzywa, Zioła
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>