PASZTET GROCHU,BOROWIKÓW I KASZY JAGLANEJ.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-fasola-borowiki-kasza jaglana-1

Dziś zapraszam na jarskie kotlety smażone i pasztet pieczony.

* 2 szklanki grochu suchego-każdy gatunek się nadaje
* 2 garście mrożonych grzybów-dałam borowiki
* 2 szklanki kaszy jaglanej
* 3 jajka
* sól,pieprz,papryka słodka i ostra
* tymianek,oregano,
* 2 łyżki sezamu czarnego i białego
* 1 łyżka czarnuszki

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-fasola-borowiki-kasza jaglana-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-fasola-borowiki-kasza jaglana-3

Wieczorem dzień przed pieczeniem namoczyć groch w zimnej wodzie,rano odcedzić wodę,zalać świeżą i ugotować do miękkości,pod koniec gotowania dodać zamrożone grzyby,gotować jeszcze przez 10 minut,gdyby była za dużo płynu to odlać i dodać ugotowaną,sypką kaszę,wymieszać dobrze,przyprawić,odstawić do ostudzenia.
Przepuścić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach,dodać jajka,zioła,sezam,czarnuszkę i ew.doprawić do smaku.
Gdyby masa była za rzadka to dosypać trochę tartej bułki,u mnie była akurat dobra do formowania kotlecików.
Ja zrobiłam 8 średnich kotletów,które obtaczałam w tartej bułce i usmażyłam na kilku łyżkach oleju rzepakowego i podałam z surówką z kiszonej kapusty,marchewki ,cebulki i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Z reszty masy upiekłam pasztet w 180 st przez 40 minut.

Zarówno kotlety jak i pasztet są bardzo smaczne.
Pasztet też świetnie smakuje pokrojony na grube plastry i obsmażony na złoty kolor,coś w stylu kotletów mielonych.

Ja na następny dzień rano na śniadanie podałam tak obsmażony z jajkiem sadzonym i kiszonym ogórkiem-pyszne.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-fasola-borowiki-kasza jaglana-4

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła
Tagi: , , , , , .

Jedna odpowiedź na „PASZTET GROCHU,BOROWIKÓW I KASZY JAGLANEJ.

  1. ursa

    Nie mam mrożonych borowików, więc czy nadają się suszone, ale wcześniej namoczone? Czy wywar po namoczeniu też dodać, czy lepiej ugotować zupę?
    pozdrawiam, Ula z Kapsztadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>