ŁOPATKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-1
Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami-
– kalarepka, groszek zielony, cebulka, czosnek
fasolka szparagowa mamut –

* 1 kg. łopatki wieprzowej
* 2 kalarepki
* 3 szklanki groszku zielonego cukrowego
* 1 cebulka cukrowa
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 papryczka chili
* sól, pieprz
* zioła – tymianek, oregano, bazylia

* 1/2 kg. fasolki mamut

Łopatkę pokroić w niedużą kostkę ok 2 cm. na 2 cm.
Garnek w którym będzie się gotowało mięso, należy rozgrzać z 2 łyżkami oleju np. rzepakowy, podsmażyć łopatkę z każdej strony na rumiano, dodać posiekane chili, podlać wrzącą wodą tyle , żeby delikatnie przykryła mięso, położyć przykrywkę , zagotować , zmniejszyć ogień, dusić aż mięso będzie prawie miękkie.
W międzyczasie kalarepkę , czosnek i cebulkę obrać, pokroić w średnią kostkę, groszek opłukać, wszystkie warzywa dodać do mięsa, gotować do chwili, aż lekko zmiękną czyli al dente.
Na koniec dodać sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku oraz posiekane zioła.
Fasolkę szparagową ugotować na miękko, odcedzić,
posolić .
Mięso z warzywami położyć na środek talerza, dookoła ułożyć fasolkę, polać roztopionym masłem, posypać świeżo tartym czarnym pieprzem.
Doskonałe danie ze świeżą rukolą, pokropioną oliwą i octem balsamicznym.

Życzę smacznego
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Duszone W, Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Warzywa, Zioła
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>