LIKIER TATARAKOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-2

Zapraszam na domowy likierek.
Tym razem będzie to likierek na kłączach tataraku.
Smak,zapach-taki świeży,tatarakowy i bardzo delikatny,jasny kolorek.
Ja robię już chyba z trzeci lub czwarty rok z rzędu i powiem,że dla nas jest świetny.

* 50 g.kłączy tataraku
* 4 g.goździków całych,suszonych
* 4-5 strączków kardamonu
* 1 litr spirytusu

* 3 szklanki wody
* 1/2 szklanki cukru

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-5

Oczyszczone kłącze tataraku pokroić na nieduże kawałeczki,włożyć do słoja,dodać goździki,kardamon i całość zalać spirytusem.
Zamknąć i odstawić na słoneczny parapet na 2 tygodnie.
Po tym czasie całość przelać przez gazę do innego naczynia,dodać syrop ugotowany z cukru i wody,ostudzony,dobrze wymieszać i przelać znowu do słoja,zamknąć i odstawić jeszcze na 2-3 tygodnie,żeby likier się sklarował.
Teraz już można przelać do butelek,zamknąć i wynieść do spiżarni.
Za 3 miesiące możemy się delektować likierkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-tatarakowy-6
Tak wygląda likier na drugi dzień po zalaniu spirytusem.

Polecam serdecznie.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Alkoholowo, Leśne, Likiery, Łąkowe, Zioła
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>