LAZANIA SZPINAKOWO-PIECZARKOWA

spa_smaczne_przepisy_ani-lazania_1
1 opakowanie lazanii
1 kg szpinaku
0,5 kg pieczarek
1 szklanka śmietany
2 cebule, kilka ząbków czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 kulki mozzarelli
30-40 dkg sera żółtego

Płaty lazanii przygotować według instrukcji producenta. Szpinak opłukać, osuszyć na ściereczce. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle-oleju, dodać szpinak i podsmażyć aż zmięknie, dodać czosnek i sól, ostudzić. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć aż zmiękną i dosmakczyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z gałką.
Naczynie żaroodporne posmarować dwiema łyżkami śmietany, ułożyć pojedyńczo płaty lazanii, śmietana, 1/2 szpinaku, 1/3 startego sera.
Lazania, śmietana, pieczarki i kolejna warstwa, lazania, śmietana, resztę szpinaku, 1/3 sera. Ostatnia warstwa lazanii. Lazania, resztę śmietany, sera i porwane kulki mozzarelli. Całość wkładamy do nagrzanego 180 st. piekarnika i pieczemy ok. jednej godziny.
Lazania powinna być pięknie przyrumieniona, ser rozpuszczony a zapach wydobywający się z piekarnika kuszący do natychmiastowego spróbowania.

PYCHA & SMACZNEGO
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani-lazania_12

spa_smaczne_przepisy_ani-lazania_13

spa_smaczne_przepisy_ani-lazania_14

spa_smaczne_przepisy_ani-lazania_15

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Makarony, Makarony, ryż i ziemniaki, Ogrodowe, Pieczone W, Warzywa, Zioła
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>