LAZANIA MIĘSNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania miesna-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-2

Dziś zapraszam na mięsną lazanię pieczoną.

* 1 op.płatów lazanii-500 g.
* 1 kg.mięsa wołowego
* 2-3 średnie cebule
* kilka ząbków czosnku
* 4 średnie marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* 2-3 łyżki oleju rzepakowego
* 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
* 2 op.pomidorów bez skórki krojonych-800 g.
* 1 szklanka wody
* 200 g.sera żółtego twardego
* 200 g.sera parmezan
* oregano suszone,papryka słodka i ostra,sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-3

spa-smaczne-przepisy-anilazania-miesna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-8

SOS BIAŁY-BESZAMEL

* 1 litr mleka 2 %
* 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 100 g.masła extra

SOS MIĘSNY.

Mięso wołowe przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach lub kupić gotowe mielone.Warzywa obrać,rozdrobnić w malakserze lub drobniutko posiekać.Najpierw na oleju zeszklić warzywa,dodać mięso i smażyć kilka minut,często mieszając,aż mięso straci surowość,zalać wino i odparować przez 3-4 minuty na większym ogniu.
Teraz dodać pomidory,przyprawy,wodą podlać,przykryć i dusić na średnim ogniu ok.30-40 minut,nieraz zamieszać.Całość powinna się lekko zezłocić i odparować,spróbować czy nie potrzeba dosmakczyć.
Odstawić do przestudzenia.

SOS BIAŁY.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-9

Masło rozpuścić,wsypać mąkę i cały czas mieszając smażyć ok 1-2 minuty,aż lekko się zeszkli,wlać mleko i mieszać trzepaczką lub łyżką,dodać gałkę i sól,gotować ok 5 minut na gładki sos.
Ostudzić.

Naczynie żaroodporne (moje 25-35 cm)wysmarować masłem.

Kładziemy po kolei
– kilka łyżek sos mięsny
– płaty lazanii
– sos mięsny
-sos biały
– trochę sera żółtego
– trochę sera parmezan
– płaty lazanii
– i tak jeszcze 3 razy-czyli w mojej formie wyszło po 4 warstwy płatów lazanii.
Ale to zależy jaką macie formę do pieczenia,po prostu trzeba dopasować do swojej formy.
-na wierzchu powinien być sos biały i dużo sera.Ja położyłam jeszcze zieloną natkę od selera naciowego.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-11

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-12

Pieczemy lazanię w 180 st.przez 30-40 minut,uważając żeby wierzch się nie przypalił.
Nam taka lazania smakuje z keczupem i majonezem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Makarony, Mięsne, Pieczone M, Sosy, Wytrawne
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>