KWIATEK NUTELLOWY na DZIEŃ BABCI.

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-2

Dziś DZIEŃ BABCI więc dla Wszystkich BABĆ słodki kwiatek gotowy.

Kochane Babcie dużo zdrowia i miłości od nas wszystkich życzymy Wam.

* 1/2 kg.tortowej mąki
* 30 gram świeżych drożdży
* 2 jajka
* szczypta soli
* 1/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka cukru wanilia lub ekstrakt waniliowy
* 3/4 szklanki mleka
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 1/4 kostki masła
* starta skórka z połowy cytryny i pomarańczy

* 1 op. Nutelli duże-350 g.

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-10

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-13

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-14

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-15

Najpierw należy zrobić rozczyn.

Do miseczki włożyć 1 łyżkę mąki,1 łyżeczkę cukru,drożdże i wlać letniego mleka ze 2 łyżki,całość wymieszać łyżką ,przykryć na kilka minut aż drożdże się spienią i urosną.

Do misy miksera przesiać mąkę,dodać sól,cukier,wanilię,starte skórki cytrusowe,roztrzepane widelcem jajka,wlać rozczyn,ciepłe mleko i śmietanę.
Wyrabiać mikserem najlepiej końcówką-hakiem ew.można mieszać dobrze drewnianą łyżką,gdy ciasto już wyrobione,wlać roztopione letnie masło i jeszcze przez chwilę dobrze całość wyrabiać.
Ciasto powinno być delikatne,gładkie,błyszczące.
Przykryć miskę ręcznikiem kuchennym i postawić w ciepłym miejscu np.obok kaloryfera niech podwoi swą objętość.

Gdy ciasto wyrośnie to wyjmujemy je na stolnicę podsypaną mąką i omączonymi rękami delikatnie ciasto formujemy na gruby wałek,kroimy na równe 4 kawałki.

Każdą część wałkujemy na cienki placek,takiej wielkości,żeby zmieścił się na dużej-u mnie piekarnikowej blaszce.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy kremem cienką warstwę.
Najlepiej to podzielić sobie krem tak orientacyjnie na 3 części.Gdy Nutella za twarda i ciężko się smaruje to proszę ją na 30 4- sekund włożyć do mikrofali lub do kąpieli wodnej,to się trochę rozrzedzi.
Tak powtarzamy jeszcze na dwóch plackach a czwartym plackiem przykrywamy wierzch i staramy się docisnąć palcami trochę boki dookoła całego ciasta!

Teraz na środek stawiamy szklankę i nożem kroimy od środka do zewnątrz najpierw na 4 potem na 8 a następnie na 16 części.
Następnie bierzemy po dwa kawałeczki ciasta w obie dłonie i skręcamy,wywijamy po trzy razy na zewnątrz.Tak robimy dookoła całego ciasta.
Następnie sklejamy palcami końcówki ciasta po dwa te wywinięte.
Zabieramy szklankę i przykryte ściereczką odstawiamy do podrośnięcia.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.

Pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 minut.Ciasto powinno się pięknie zarumienić.

Starałam się dobrze opisać wykonanie ciasta ale całość jeszcze pokazuję na zdjęciach,tak krok po kroku jak zrobić taki słodki kwiatek.

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-16

spa-smaczne-przepisy-ani-kwiatek-nutellowy-drożdżowy-17

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Bułeczki, Mączne na słodko na słono
Tagi: , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>