KARMELIZOWANE JABŁKA NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-1

Sezon jabłkowy w pełni więc zapraszam na domowe karmelizowane jabłka, które świetnie sprawdzą się jako nadzienie do placuszków, naleśników, ryżu na słodko, deserów itp…..

* 3 kg.jabłek -antonówek, twardych i słodkich
* 60-70 dkg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżeczki cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-7

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-8

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-9

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-10

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-11

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-12

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-13

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w plasterki takie ok.pół centymetrowe.
W misce jabłka zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, niech puszczą sok.
Przecedzić na sitku i sam sok gotować na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zamieni się w syrop o delikatnym, miodowym kolorze.
Dołożyć jabłka i gotować przez 20-30 minut, nieraz delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka godzin/noc.
Na następny dzień dodajemy do jabłek startą skórkę, sok z cytryny, cynamon i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować, gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
KARMELIZOWANE JABŁKA NA ZIMĘ., 7.0 out of 10 based on 3 ratings
Share Button
Kategorie: Desery, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia
Tagi: , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>