KAPUSTA KISZONA.

spa-smaczne-przepisy ani-kapusta kiszona-1jpg

No to kisimy kapustę.

Proporcji nie będę podawać,ponieważ ja wszystko robię według mego smaku.
Kapustę kiszę od zawsze-czyli na pewno już ponad 30 lat.Jak zrobić dobrą kapustę nauczyła mnie moja mama,która do tej pory też jeszcze robi taką kapustę.
Ja kapustę już poszatkowaną kupuję u naszego sąsiada,który posiada taką maszynę do szatkowania i ma też swoją kapustę-bardzo dobrą !!!!!!

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-iszona-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-kiszona-9

Pokażę po kolei jak robię swoją kapustę.
Ja dodaję tylko sól kamienną niejodowaną-smak ma być wyraźny,trochę startej marchewki i nie dużo listków laurowych.
Biorę dużą miskę,wkładam do 3/4 wysokości poszatkowaną kapustę,dosypuję trochę soli,marchew i listki laurowe,mieszać rękami delikatnie podrzucając kapustę,żeby smaki się połączyły.Próbuję i gdy za mało słona to dosalam jeszcze,mieszam i wkładam do wyparzonych wiaderek,ubijam ręką i dokładam następną partię,aż wiaderko będzie pełne a na wierzchu będzie słony sok.
Odstawiam na około pół godziny i gdy widzę,że kapusta wchłonęła sok-a tak właśnie się dzieje-dolewam wodę z wymieszaną solą do smaku,zamykam dokładnie wiaderko i wynoszę do chłodnej piwnicy.
Co kilka dni otwieram i sprawdzam,czy jest wystarczająco soku i czy kapusta jest wystarczająco słona,gdy za mało to dolewam wodę,zawsze przegotowaną i ostudzoną.
Tak zrobiona kapusta w chłodzie postoi nawet kilka miesięcy,czyli do następnej wiosny-o ile wcześniej jej nie skonsumujemy.
Ja zrobiłam 3 wiaderka takie 10 litrowe.

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
KAPUSTA KISZONA., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Na słono, Spiżarnia, Warzywa
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>