KAPUSTA FASZEROWANA MIĘSEM

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-1
KOCHANI dzisiejszy przepis na młodą kapustę ,faszerowaną mięsem podam wierszykiem, proporcje proszę dostosować do swoich potrzeb.

Podam tylko, że ja do dwóch średnich główek kapusty użyłam 50 dkg. karkówki i 40 dkg.mięsa z fileta indyka, 2 jajka, 1 cebulę, 4 ząbki czosnku, zioła -tymianek, oregano, koperek i bazylia ,sól i pieprz.
Kapustę przekroiłam na pół i w osolonym wrzątku zblanszowałam, żeby lekko zmiękła a liście dały się rozchylić.

A DZIŚ RANO ,JAK JUŻ WSTAŁAM
NA RYNECZEK SIĘ UDAŁAM.

TAM OWOCÓW WARZYW MOC
ZAWSZE KUPISZ SOBIE COŚ.

KAPUSTĘ FAJNĄ KUPUJĘ
I NA OBIAD ZASERWUJĘ.

A ŻE MAŁE GŁÓWKI BYŁY
TO DWIE SZTUKI-BY STARCZYŁY.

JESZCZE MIĘSKO TEŻ KUPUJĘ
TROCHĘ KARCZKU I INDYKA.

W DOMU WSZYSTKO PRZEMIELIŁAM
I ZIOŁAMI DOPRAWIŁAM.

KAPUSTĘ ZAŚ ZBLANSZOWAŁAM
GDY WYSTYGŁA TO NADZIAŁAM.

MIĘSKO, ZIOŁA, CZOSNEK MŁODY
TO DLA ZDROWIA I URODY.

SOLI, PIEPRZU TEŻ UŻYŁAM
I DWOMA JAJECZKAMI RAZEM FARSZ ZŁĄCZYŁAM.

LIŚCIE LEKKO ROZCHYLIŁAM
MIĘSKA TROCHĘ TAM WŁOŻYŁAM.

GDY PRODUKTY WYCZERPAŁAM
KSZTAŁTNĄ KULĘ UFORMOWAŁAM.

CAŁOŚĆ DO BRYTWANKI WŁOŻYŁAM
MASEŁKIEM LEKKO SKROPIŁAM.

W GORĄCYM 180 ST. PIEKARNIKU
DOBRĄ GODZINĘ KAPUSTĘ DUSIŁAM.

ZAPACH DOMOWNIKÓW SKUSIŁ
SZYBKO W KUCHNI SIE STAWILI.

NIE MINEŁA CHWILA MOMENT
JAK TALERZE OPRÓŻNILI.

CHYBA DOBRY BYŁ OBIADEK
BO SIĘ W KUCHNI ECHEM NIESIE.

MNIAM MNIAM MRUCZĄ CI CO JEDLI
TO NAGRODA DLA MEJ DUSZY.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO.

ANNA PASTUSZAK
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Duszone W, Gotowane M, Mięsne, POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU, Warzywa, Wierszykowo
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>