JAGLANKA OGNIŚCIE ROZGRZEWAJĄCA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-1

Gdy na zewnątrz dziwna plucha-dziś u mnie właśnie tak się działo,to taka rozgrzewająca,pikantna i zdrowa zupka na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
A czegoż tam nie ma-czosnek,chili,imbir,kurkuma,świeże gałązki sosny,cynamon,miód i sezam —czyli to co nas rozgrzeje i ew.zabije zarazki,które mogły w taką pogodę do nas się przyplątać!!!!!

Gorąco zapraszam ponieważ jest pyszna!

* 1 mała-kilkucentymetrowa gałązka sosny-oczywiście możemy pominąć
* 2 małe cebule
* kilka ząbków czosnku
* 3 średnie marchewki
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* 1 mały por
* 2 świeże chili-zielony i czerwony
* 5-6 cm.kawałek imbiru
* 1 cytryna
* 1 czubata łyżka kurkumy
* 1 duża laska cynamonu
* liść ,ziele,pieprz
* masło klarowane do podsmażenia ew.olej lub oliwa i masło

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* ocet winny,jabłkowy,sól,pieprz,sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-5

KARMELIZOWANE BROKUŁY.

* 1 średni brokuł-rozdzieić na różyczki i pokroić na plastry ok.1 cm.
* garść pomidorków koktajlowych-przekroić na pół
* 2-3 łyżki sezamu jasnego
* 2-3 cm świeżego imbiru-posiekać drobno
* płatki chili suszone-wg uznania-ja dałam z pół łyżeczki
* 1-2 łyżki miodu płynnego
* 1 łyżka masła i oleju
* sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-8

Najpierw gotujemy zupkę.

Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy 2 łyżki masła klarowanego i od razu pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek i w plasterkach por,chili oraz liść laurowy,ziele,pieprz,laskę cynamonu,posiekany imbir i kurkumę i całość mieszając smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty.
Gdy zaczyna pachnieć dodajemy pokrojoną w plasterki marchew,pietruszkę,seler,gałązkę sosny i smażymy jedną minutę,wsypujemy kaszę jaglaną,którą wcześniej dobrze wypłukaliśmy w zimnej wodzie.
Całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm.nad poziom warzyw i gotujemy na średnim ogniu przez ok.20-25 minut do miękkości kaszy.
Zupę doprawiamy octem winnym,sosem sojowym,pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupa powinna być ostra,pikantna i trochę kwaśna!

Gdy zupa się gotuje w tym czasie robimy karmelizowane brokuły.

Na patelnię wlewamy po 1 łyżce masła i oleju ,dodajemy imbir,płatki chili i smażymy przez chwilę,gdy zaczynają pachnieć dodajemy brokuły i smażymy 2-3 minutki,wsypujemy sezam-uwaga będzie podskakiwał-pomidorki, polewamy sosem sojowym i miodem,smażymy do chwili,aż zaczną się karmelizować.
Uważajmy żeby brokuły pozostały al dente!

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-9

Do talerza wlewamy gorącą zupę a wierzch ozdabiamy brokułami.
Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
JAGLANKA OGNIŚCIE ROZGRZEWAJĄCA., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Na gorąco, Zupy
Tagi: , , , , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>