CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ.

IMG_6004

* 4 pełne szklanki cukinii (startej na jarzynowej tarce) u mnie 3 średnie cukinie
* 150 ml. oleju np.rzepakowy,słonecznikowy
* 1 i 1/2 szkl.cukru ( u mnie trzcinowy )
* 1 łyżeczka cukru wanilia lub ekstrakt waniliowy
* odrobina ekstraktu pomarańczowego
* 5 dużych jaj
* 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 18 %

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto czekolada-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto czekolada-2
Jajka i cukier ubić trzepaczką lub mikserem na pianę, dodać olej, ekstrakty i śmietanę, jeszcze raz ubić do połączenia.

* 4 szkl. mąki pszennej ( dałam orkiszową )
* 1/2 szkl. kakao
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki Amaretto ( opcjonalnie )
* 200 g.czekolady gorzkiej
* 100 g. żurawiny suszonej

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Czekoladę pokroić nożem na nieduże kawałeczki.

Do ubitych jaj dodać suche składniki, wymieszać, dodać czekoladę i żurawinę, wymieszać , na końcu dać całą cukinię- nie odciskać z soku, przemieszać razem.
Dwie keksówki średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego 180 st. piekarnika i piec ok.50 minut, do tzw.suchego patyczka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto czekolada-4

Ostudzić ciasto, można polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest wilgotne, lekkie ( chociaż na takie nie wygląda )bardzo czekoladowe i prawie rozpływa się w ustach.
Produkty można podzielić na pół i zrobić mniejszą jedną foremkę.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto czekoladowe-1

Polecam-smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie: Babki, Ciasta
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>