CIASTO KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI I SOSEM MIĘTOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze śliwkami-1

Zapraszam do zrobienia ciasta ze śliwkami – węgierkami, do wykonania którego nie potrzebujemy nawet miksera.
Ciasto jest delikatne, kruche, niezbyt słodkie a wręcz mało słodkie, ale polane sosem miętowo-śmietankowym z białą czekoladą – komponuje się wspaniale.
Mamy teraz sezon śliwkowy w pełni, więc może ktoś się skusi na takie kruszonkowe, szybkie i bardzo smaczne ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-2

* 1 szkl.mąki pszennej
* 1 szkl.mąki kukurydzianej
* 1 szkl.mąki orkiszowej-graham lub zwykłej
* 1 szkl.płatków owsianych
* 1 szkl. mielonych migdałów lub orzechów
* 1 szkl.cukru- dałam trzcinowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0.5 łyżeczki soli
* 250 g. zimnego masła z lodówki

Wszystkie suche składniki włożyć do dużej miski, dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło,całość palcami mieszać aż zrobi się kruszonka.
Ciasto powinno być sypkie jak piasek ale też lekko wilgotne.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-4

Średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 3/4 kruszonki, delikatnie palcami wyrównać ciasto, piec w 180 st.przez 25-30 minut,aż ciasto zrobi się lekko rumiane.
Do pozostałej kruszonki dać 1 pełną łyżeczkę cynamonu i dobrze wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-6

* 1 puszka ( 530 g. )mleko słodzone skondensowane
* 2 żółtka
* 1 cytryna- sok i skórka starta na drobnej tarce
* 2 łyżki Cointreau -likier pomarańczowy lub inny ulubiony

Wszystkie składniki do miski i roztrzepać trzepaczką, krótko tylko do połączenia masy.

* 1 kg. śliwek węgierek

Śliwki umyć, osuszyć ściereczką, przekroić na pół, usuwając pestkę.

Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, skórką do dołu, polać całość masą mleczną, posypać resztą kruszonki i piec jeszcze ok.30 minut, aż ciasto zrobi się rumiane i pięknie upieczone.

spa smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-5

SOS – MUS miętowo- czekoladowy.

* 500 ml.śmietanki-kremówki
* 200 g.czekolady białej
* kilka gałązek świeżej mięty

Śmietankę przelać do garnuszka, włożyć gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, pogotować przez 5 minut,zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści, przelać przez sitko do małego dzbanuszka, ostudzić.
Pierwszego dnia sos jest płynny ale po wstawieniu do lodówki na następny dzień zrobi się gęsty jak mus.
Można go nabrać łyżeczką do lodów i podać z ciastem, jakby to były lody.
Ja polewałam ciasto pierwszego dnia, a na drugi dzień nie było co polewać, ponieważ jakiś duszek wyjadł cały, no prawie cały krem i tylko zapaszek miętowy snuł się na dnie dzbanuszka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-7

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
CIASTO KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI I SOSEM MIĘTOWYM., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Ciasta, Do deserów i nie tylko, Kremy, Owocowe, sosy
Tagi: , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>