CHLEBEK DROŻDŻOWY BEZ WYRABIANIA.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb drozdzowy-1

Zapraszam na pyszny domowy chleb,który robi się bardzo szybko,praktycznie bez wyrabiania,wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki w misce,przełożyć do foremki i upiec.

Chlebek ma lekko wilgotny środek ale pysznie chrupiącą skórkę.
spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzdowy-2

* 50 dkg.mąki pszennej ( dałam połowę porcji mąki pszennej a połowę mąki orkiszowej )
* 40 g.drożdży świeżych
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka octu balsamicznego,winnego lub jabłkowego
* 5 łyżek płatków owsianych
* 5 łyżek ziaren- np.siemię lniane,słonecznik,dyna,sezam itp.po prostu te które lubimy ew.mamy pod ręką-razem 5 łyżek
* 1/2 litra wody letniej

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-8

Do sporej miski wsypać mąkę,cukier,sól,płatki,ziarna,wkruszyć drożdże i całość zalać wodą letnią wymieszaną z octem.
Całość wymieszać dokładnie drewnianą łyżką,aż składniki ze sobą się połączą,przykryć ściereczką,odstawić na 15-20 minut,niech trochę ciasto podrośnie.

W tym czasie formę keksową posmarować tłuszczem,najlepszy to smalec ale może być olej,posypać otrębami,płatkami,mąką,wyłożyć podrośnięte ciasto,spryskać letnią wodą po wierzchu,posypać np.sezamem,płatkami itp.
Chleb wstawić od razu do nagrzanego 50 st.piekarnika na 15 minut,następnie zwiększyć na 180 st. i piec jeszcze przez ok.50 minut do 1 godziny,aż chleb będzie pięknie rumiany i dobrze wypieczony.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-9

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-10

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-13

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-drozdzowy-14

Po upieczeniu chlebek należy wyłożyć na kratkę spodem do góry na 10-15 minut,żeby dobrze odparował,następnie odwrócić,ostudzić i smacznie zajadać.
My jemy jeszcze ciepły posmarowany masełkiem lub polewany olejem ziołowym.

Ja zrobiłam z podwójnej porcji,dlatego mam 2 chlebki.

Pyyyyyyyycha.

Polecam i zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
CHLEBEK DROŻDŻOWY BEZ WYRABIANIA., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share Button
Kategorie: Na drożdżach, Pieczywo
Tagi: , , , , .

3 odpowiedzi na „CHLEBEK DROŻDŻOWY BEZ WYRABIANIA.

  1. Kaśka

    Chlebek jest przepyszny. Znika tak samo szybko jak się go robi. A mam pytanie odnośnie ilości danych ziaren lnu, słonecznika, dyni, sezamu czy ma być po 5 łyżek każdego z nich?

  2. admin

    Kaśka witam serdecznie. Ziarenek powinno być 5 łyżek razem,nawet można dać takie czubate,pełne łyżki.Ja po prosto mieszam różne ziarna,te które mam pod ręką i daję ogólnie 5 pełnych łyżek.
    Pozdrawiam i zapraszam po inne przepisy na pieczywo i nie tylko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>